sobota 1. března 2014

Příprava na běhání

Jak správně běhat?

Běhat jsem začala asi před 3 lety, abych si zvýšila vytrvalost a to se povedlo.
Nikdy jsem, ale neběhala na čas, protože mým hlavním cílem bylo dokázat se uvolnit i s vyšší tepovou frekvencí a cítit se dobře.
Vždy chodívám běhat do lesa, protože tam je to mnohem zábavnější a krásnější.

Teď kvůli přijímačkám to musím změnit a naučit se běhat kratší úseky, tak abych na konci trasy byla vyčerpaná. 


První rady jsou jak vůbec správně běhat:

1. Být pružný a ohebný-je důležité mít dostatečně ohebné a pružné svaly, vazy, šlachy a kluby, aby nebyly omezeny v rozsahu pohybů. Stačí se tedy alespoň pár minut denně věnovat strečingu. 

2. Správné držení těla- tělo by mělo být napřímené, uši, ramena a pánev by měly být na jedné přímce.
Jen malé vychýlení způsobí zapojování špatných svalů, což pak může vést k bolesti svalu, kloubů a vazů. Také může zapřičinit špatnou cirkulaci krve a tudíž nedostatečné okysličení svalů a orgánů.

3. Správný pohyb nohou- kroky by neměly být ani dlouhé ani krátké. Noha se nesmí dostávat moc daleko před vás. Kolena by měla být ohnutá do 90° při středním tempu.

4. Kadence/Správný rytmus a počet kroků- většina lidí se snaží dělat co nejméně kroků, ale tímto způsobem běhu vaše noha stráví zbytečně mnoho času na zemi a tak ztrácíme spousty energie.Ideální počet kroků jednou nohou je 85-90 za minutu. Je dobré si proto pořídit krokoměr a vyzkoušet si svou kadenci změřit.

5. Poslouchejte své tělo- neběhejte když vás něco bolí. Snažte se najít příčinu bolesti, odstraňte ji a pak až jít znovu běhat.

6. Správná psychika- naučte se poslouchat a vnímat své tělo.

7. Synchronizace horní a spodní části děla- horní část těla by měla vykonávat stejnou práci jako spodní část. 

8. Správné dýchání- Správné dýchání by mělo být břichem. Hrudník by se neměl pohybovat, tuto práci má vykonávat břicho, které se dokáže roztahovat jako balón. Touto technikou dýchají malé děti a měli bychom tak dýchat stále. Docílíme tak využití celé kapacity plic. Dýchání je při běhu hodně důležité,protože dodává svalům kyslík, který umožňuje spalování glykogenu.

9. Správné ohnutí kolen a loktů- Čím méně budete ohýbat lokty a kolena tím více budou muset pracovat vaše svaly. Při střením tempu by se měly holeně a předloktí dostávat do fáze, kdy jsou rovnoběžně se zemí.

10. Zůstat uvolněný- Napjaté svaly omezují rozsah pohybů rukou a nohou, takže je náročné běhat rychleji. Běhání by pro vás mělo být snadné a bezbolestné. Pozorujte své okolí a na nic nemyslete.

Běháte správně?

Žádné komentáře:

Okomentovat